In: Design interior, Kitchen Remodeling0

Este o adevărată modă la noi pentru ca în bucătărie locul chiuvetei să fie pus în fața ferestrei. Motivul? Majoritatea femeilor spun că asta ar face spălatul vaselor mai plăcut. Dilema cea mai mare este cu ce anume asortezi finisajul pereților. Am selectat soluții cât mai diferite, cu ferestre de forme variate, tocmai ca să găsești cea mai potrivită idee pentru casa ta.

1.Același finisaj cu blatul frontului de lucru. Pentru că zona din fața ferestrei e dificil de amenajat, cel mai la îndemână este că folosești același material prezent în frontul de lucru. Practic, va părea că frontul de lucru se extinde și pe verticală. Zona va părea unitară și va fi protejată. În zona ferestrei e foarte important glaful (asigură izolație, dar poți avea și loc suplimentar de depozitare) și atunci e perfect dacă e poate fi realizat din același material ca și frontul de lucru. În funcție de forma bucătăriei și de dispunearea mobilierului, acest finisaj se poate extinde peste tot pentru un aspect armonios.

2.Același finisaj cu al chiuvetei. Atunci când chiuveta este una mai specială, realizată dintr-un material compozit sau granit ori piatră, zona din fața ferestrei poate fi finisată cu material similar din care este fabricată chiuveta. Da, poate fi și inox, numai că acesta va fi mai greu de întreținut dacă nu este de calitate foarte bună. La noi există problema apei foarte dure care lasă pete de calcar. Există soluții speciale de curățare și lustruire a inoxului, dar nu știu cât de mult ți-ai dori să bibilești toată ziua zona asta din bucătărie.

3.Aceeași nuanță cu cea a pereților. Finisajul, indiferent că e vorba de plăci ceramice, mozaic sau alte placări, va fi foarte discret dacă e în nuanța pereților. Asta e o soluție excelentă mai ales pentru spații mici, pentru că vizual va părea că totul este aerisit și mai spațios. Secretul este ca zona finisată să aibă cât mai puține rosturi vizibile sau fragmentări pentru ca ansamblul să fie unitar. Poți opta și pentru tapet special. De asemenea, poți alege să nu ai niciun finisaj în afara vopselei lavabile. Acum există vopseluri lavabile speciale pentru bucătărie și baie, deci mai rezistente în spații umede. Este cea mai ieftină soluție.

4.Inserții de brâuri decorative. În funcție de dispunerea ferestrei, se poate crea o combinație frumoasă de materiale. Spre exemplu, un brâu decorativ din mozaic care pornește din dreptul ferestrei sau de sub ea poate lega toată bucătăria, deși ea apare asimetrică din cauza prezența ferestrei care fragmentează ansamblul de mobilier. Brâul decorativ poate fi asortat culorii mobilierului sau poate fi unul mai jucăuș, cum îți dorești. Cert este că nuanțele neutre sunt cele mai bune pentru că nu te plictisești de ele niciodată.

5.Plăci cu motive mărunte și culori discrete. Într-un spațiul mic cele mai indicate plăci ceramice sunt cele de dimensiuni mici și în culori discrete, evident și mozaicul merge de minune. Dacă îți dorești un strop de culoare și o placare a unei suprafețe mari, mergi pe varianta asta a faianței sau a mozaicului. Acum de tine depinde dacă urci finisajul până în partea de sus a ferestrei sau lași doar un brâu de protecție. Cert este că dacă alegi ca finisajul să fie până sus, bucătăria ta va părea mai încarcată. Deci, într-o bucătărie mică încearcă să limitezi zona placată doar până unde ai nevoie. Sper să-ți prindă bine sfaturile acestea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *